A tea elkészítésének "aranyszabályai"

A különféle teák elkészítésének eredeti módja a tealevelek leforrázása. A manapság elterjedt teafilterek használata az ínyencek szerint még nem elfogadott módja a kedvelt nedu elkészítésének.

A teát 5 percnél tovább ne hagyjuk áztatni, az ennél hosszabb idő elteltével ugyanis tannin szabadul fel, mely a teát kesernyéssé teszi. Ugyanígy helytelen a levelek utolsó cseppig kifacsarása.
Néhány tea (Dajeeling, zöld tea) fél percnél tovább sem áztathatóA víz hőmérséklete


Míg a fekete teák leforrázásához szükséges víz homérésklete a forráspont(100°C), a zöld teák elkészítésénél már ne használjunk 80°C-nál magasabb homérsékletű vizet.

A tea ízesítése


A különböző kultúrák a teát leginkább mézzel, citromlével, szeszes italokkal (bor, pálinka, rum, konyak), valamint tejjel, időnként vajjal ízesítik. A teák igazi szakértői szerint azonban - az egyesek szerint igen kedvelt teaízesítő - a tejszín túlhangsúlyozza a tea eredeti aromáját, így annak alkalmazása nem javasolt. Az előbbivel szemben a tej és a vaj sokkal inkább kedvező a tea ízének kiemelésére, sőt ezen ízesítőszerek a maradék tannint is semlegesítik. A szeszes italok csak igen kis mennyiségben kerülhetnek a teába, közvetlenül a fogyasztás elott, hiszen csak így járulnak hozzá az eredeti aroma még teljesebbé tételéhez.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

Ókori világok orvosa - a hagyma

A manapság leginkább ételek ízesítésére használt hagyma mint az egyik leghatékonyabb gyógyító növény még mindig nem került...

tovább

Almát a mamának és a babának!

"Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma boven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegorzo anyagokat...

tovább

Gyógynövények a terhesség és a szoptatás ideje alatt

Bár a gyógynövények az orvosságokkal ellentétben mint "természetes módon ható gyógyító anyagokként" vonultak be a köztudatba, mégis fontos kihangsúlyozni, hogy gyógynövényeknek is lehetnek nem várt...

tovább