A tea eredete - legendák és valóság

A tea nevű ital eredetileg a Camellia sinensis rügyeibol készített főzetet jelentette. Manapság teának nevezzük a gyógynövények, gyümölcsök forrázatát, vagy főzetét is.

A legendás "tea"

A tea eredetéhez fűződő számtalan legenda mutatja, hogy Camellia főzete milyen régen közkedvelt itala az emberiségnek. Az egyik legközismertebb legenda szerint a Kr.e. 2737-ben a tudós Shen Nung kínai császár forralt vizet tartalmazó csészéjébe egy közeli teacserjéről néhány levél hullott. A víz különeges ízt nyert, ami természetesen csodálattal töltötte el a minden újra fogékony, bölcs uralkodót. A különleges ital ezekután igen gyorsan népszeruvé vált Kína egész területén olyannyira, hogy a teáról szóló könyvek, versek sokasága egymás után láttak napvilágot.
Egy másik legenda szerint a buddhista Zen iskola alapítója, Csan egy fal előtt végzett meditációja közben, akarata ellenére álomba szenderült. Hogy ez legközelebb ne fordulhasson elő, szemhéjait lemetszette és a földre dobta. Ezek aztán gyökeret vertek és teacserjékké cseperedtek.

A tea a történelem tükrében

A teával kapcsolatos legkorábbi feljegyzés állítólag Kr.e. 200 évvel keletkezett, mely szerint egy kínai orvos ajánlja a teacserje leveleinek főzetét, mint élénkítő hatású gyógyító italt. A tea néhány 100 évvel későbbi rohamos elterjedését már több feljegyzés is tanúsítja.
A Kr.u. 200-as években Szecsuán tartományban már a legnagyobb odafigyeléssel, gonddal termesztik és dolgozzák fel az üdítő nedűt.Az 500-as években már egész Kína területén virágzik a tea-kultusz.
Kialakulnak a cserjék nevelésének szigorú szabályai, vlamint a feldolgozás és felhasználás különféle módozatai.

A tea 1600-as években került Európába, amikor is II. Károly, angol király feleségül vette Braganzai Katalin portugál hercegnőt, aki a teázás kultúrájának igen nagy hódolója volt. Szintén neki köszönhető, hogy a teázás a főúri körök nélkülözhetetlen szokásává vált.

A bostoni teadélután
1773-ban - miután a angol királyi udvar hatalmas vámot vetett ki a teára, mint luxuscikkre - a bostoniak bosszúként a tengerbe borították az angol teaszállítmányokat.

Miután a teára kivetett adókat csökkentették, az 1700-as években a tea az egyik legkedveltebb angol ital lett és a mai napig is őrzi az angol kultúrában betöltött kivételes szerepét.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

A gyógyító dió

A gyakran akár 80-100 évet is megéro, a bölcsességet, tudást jelképezo diófa, mely oly sok költot ihletett szebbnél-szebb költemények papírra vetésére, magas, tekintélyesen elterülo koronájával...

tovább

Itt a tavasz, de a tavaszi fáradtság is!

Itt a tavasz! Már kibújtak az első virágok, a csiripelő madarak vígan ugrándoznak a fán, éled a természet, az utca megtelik színekkel, illatokkal. Mindez nagyon szép, de néha sajnos nem elég ahhoz, hogy a természet elemeihez hasonlóan mi is energikusabbak...

tovább

Propolisz - a szorgos méhek ajándéka

Ezt a kellemes illatú, sárgásbarna gyantás anyagot legszorgosabb állataink a méhek gyűjtögetik igen nagy kitartással...

tovább