Ókori világok orvosa - a hagyma

A három legkedveltebb és manapság leginkább ételek ízesítésére használt hagymafajta - a vöröshagyma, a fokhagyma és a póréhagyma - mint az egyik leghatékonyabb gyógyító növény még mindig nem került az ot megilleto, dobogós helyre a mai ember tudatában.

Talán olcsósága, puritán külleme és sokak számára a mindennapokban nem vállalható illata miatt mellékeljük még ma is ezt a jótékony hatásokkal bíró csodaszert.
Érdekes, hiszen a fent említett hagymafajták gyógyító hatásainak a történelem előtti időkre visszavezethető, gazdag szakirodalma van. Közel- és távol-keleti tudósok, orvosok - elsőként Hippokratész, az orvostudomány atyja!- elemzik gyógyító hatásait, és említik számos betegség ellenszereként, de mint a szervezetre általánosságban is jótékony hatású szert.

Az újra megtalált ellenszer

A modern emberhez képest a hagyma gyógyerejéről a Keleten élő ókori embernek meglepően alapos ismeretei voltak. Az indiaiak példáául már időszámításunk előtt több mint 1500 éve felfigyeltek a fokhagyma látást javító, reumás panaszokat enyhítő hatására! Mindezeket a mai orvostudomány csupán pár évtizede vizsgálja.
Az egyiptomiak pár száz évvel az indiaiak után 22 különböző, fokhagymából készített gyógyszerfajtáról tesznek említést papirusztekercseiken.
Rómában szinte nélkülözhetetlen alapanyaga az ételeknek, a római történetíró Plinius pedig szintén több változatát említi a gyógyhatású növénynek.
A mai orvostudomány kb 40 betegséggel kapcsolatban állapította meg a hagyma szervezetre jótékony hatását.Érdekesség: Magyarországon Mátyás király hitvese révén terjedt el ez a nagyszeru zöldség, aki miután az Itáliából ajándékba kapott hagymát egyik étele fűszereként megkóstolta elejét vette a növény Magyarhonban történo termesztésének.
Európában igazán a 16. században terjed el, és vált a kereskedelemben is komoly tényezové. A tengerészek állandó útitársukká tették, miután rájöttek, hogy fogyasztása nagymértékben gátolja a skorbut kifejlődését.

Legendák és hiedelmek

Az emberi szervezetre nem közömbös hatásaival függ össze az a tény is, hogy szintén már a történelem előtti idokben számos pozitív és negatív tartalmú legenda, vallási hiedelem fonódik a puritán küllemű, gömbölyded növény köré.
Az egyiptomi sírkamrák hieroglifái arról tanúskodnak, hogy az ott élők az élet, a növekedés, a termékenység szimbólumaként tisztelték, mindezt mutatja az is, hogy a holttestek bebalzsamozásához szükséges szerek egyik összetevőjeként szintén komoly szerepet játszott a hagyma.
Talán levének kéntartalma miatt a mohamedánok már egészen máshogy közelítenek hozzá. Sokáig egyenesen sátáni eredetűnek tartották, sőt szent könyveik szerint, amikor a sátánt kiűzetett az édenkertből, jobb lába nyomán vöröshagyma, míg a balban fokhagyma termett.

Mindenre jó csodaszer?

A vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben oly gazdag hagyma gyógyító erejének történelme önmagában is csodálattal tölti el az embert e növény iránt, mindez nem azt jelenti, hogy nincsenek még mindig felfedezetlen területek a szervezetre való hatásait illetően. Néhány terület a hagyma gyógyhatásait illetően:

Szív- és érrendszeri megbetegedések
A hagymák közül elsősorban a fokhagyma igen hatékonyan gátolja a vérrögképzodés kialakulásának folyamatát. Zsíros ételeket érdemes ezzel fűszerezni, csökkentve azzal a szívinkfarktus, szélütés és egyéb szív- és érrendszeri probléma kialakulását. (Természetesen mindez nem jelenti, hogy hagyma használatával a zsíros ételek mértéktelenül fogyaszthatók)

Daganatos megbetegedések
Sok országban, pl. Japánban, ahol a fokhagyma fogyasztása szinte mindennapos, a gyomorrák kialakulása számottevően alacsonyabb, mint a világ más részein.

Magas vérnyomás
Az ókori kínai orvosok a fokhagymát elsősorban vérnyomáscsökkentésre használták. A mai orvostudomány alátámasztja a hagyma vérnyomáscsökkentő hatását.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

A kellemetlen illatú gyógyfű - macskagyökér

Már az ókor herbalistái is nagy tisztelettel övezték ezt a gyakran egy méter magasra is megnövo, lándzsás levelu, emberi szaglószervek...

tovább

A 6000 éves szent növény: az amaránt

Ez a gabonafajta méltán volt a 5-6000 évvel ezelőtti azték, inka, maya népek lelki, testi, szellemi erőt közvetítő szent eledele. Elterjedtsége, fénykorában vetekedett a búza európai ismertségével.

tovább

Az a csodálatos zöld tea

A - már a keleti bölcsek által is csodaszernek tartott - zöld tea az örökzöld teacserje a camellia sinensis leveleiből előállított teakülönlegesség.

tovább