A gyógyító dió

A gyakran akár 80-100 évet is megéro, a bölcsességet, tudást jelképezo diófa, mely oly sok költot ihletett szebbnél-szebb költemények papírra vetésére, magas, tekintélyesen elterülo koronájával sok magyar kertben nyújt husíto árnyékot tulajdonosainak. S bár ízletes gyümölcse más olajos magvakhoz hasonlóan legkedveltebb rágcsálnivalóink közé tartozik, mégis, sokoldalú gyógyító erejérol leginkább csak a népi gyógymódok lelkes hívei tudnak.

Kívül-belül értékes

A dió érdekessége, hogy a népi gyógyászatban nem csupán belét, hanem zöld burkát, héját, csonthéjon belül a terméseket elválasztó hártyáját, levelét, sőt a fiatal fák kérgét is hatékonyan használják. Mindezek mellett e gyümölcs különlegessége, hogy érett és éretlen formában is értékes vitaminok és nyomelemek forrása. A dió zöld héjának illóolajai pl egyes likőrök aromájaként szolgálnak, de használják, sütemények, vadasok ízesítésére is. Vitamindús salátáknak nemcsak aromát ad, de kitűnő közeget biztosít a gyomorban a zsírban oldódó vitaminok számára is.
Igen kedvelt és ásványi anyagokban gazdag csemege a mézben tartósított dió. Figyelem! Ez a változat csak mértékkel fogyasztandó kiemelkedő energiatartalma miatt!

A dió, a sokoldalú gyógyerő

Ez a telítetlen zsírsavakban gazdag, közkedvelt gyümölcs számos vitamint tartalmaz, például A-, B1-, B2- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot. Omega 3 zsírsavat tartalmaz, mely szervezetünk számára létfontosságú.

- Csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a vért, gátolja az érelmeszesedést.
- Külsőleg alkalmazva kitűnő gyógyír számos bőrbetegségre, kelésekre, fagyási sérülésekre, aranyérre, sőt a prosztatagyulladásra is. Pattanásos bőrre, aknékra egyaránt használhatjuk belsőleg, gyógyteát készítve belőle, külsőleg pedig gyógyteákból készült borogatás segítségével.
- Különösen kiváló táplálék a szellemi munkát végzőknek, hiszen karbantartja az idegeket, és ellenszere a fáradékonyságnak és növeli a koncentrálóképességet.
- A diófalevél-tea cserzőanyagokban gazdag, így kiváló ellenszere a gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenéses problémáknak. A dióból készült tea fertőtleníti a gyomrot, a beleket, de megszünteti a szivárgó vérzéseket, elöli a kórokozó baktériumokat is.
- Serkenti a máj működését, és az emésztést is, sőt zsiradékot nem fogyasztható májbetegek is ehetik
- Segíti a fogantatást, és karbantartja a hormonháztartást
- Ismert csontnövekedést segítő hatása is

Mire figyeljünk oda a dió használatakor?

- vásárlás során arra érdemes figyelni, hogy a dió héja törékeny, színe aranybarna legyen.
- A dióbelet mindig mélyhűtőben tároljuk, anélkül hamar leromlik minősége. Kb. 1 évig tartható el.
- A diót mindig kisebb adagokban fogyasszuk nagy energiatartalma miatt.
-A mézes dió bár gazdag ásványi anyagokban, nagy energiatartalma miatt kis mértékben ajánlatos fogyasztani.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

A kellemetlen illatú gyógyfű - macskagyökér

Már az ókor herbalistái is nagy tisztelettel övezték ezt a gyakran egy méter magasra is megnövo, lándzsás levelu, emberi szaglószervek...

tovább

Ókori világok orvosa - a hagyma

A manapság leginkább ételek ízesítésére használt hagyma mint az egyik leghatékonyabb gyógyító növény még mindig nem került...

tovább

Aloe Vera: évezredek csodaszere

Az aloe vera a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó manapság már csodanövényként emlegetett, kaktuszhoz hasonlító örökzöld növény.

tovább