Nagyanyáink tanácsa megfázásra
Télen igen könnyen előfordul, hogy a legváratlanabb és legkellemetlenebb időzítéssel kap el minket az évszak zord szívu betegsége, a megfázás. Jó hír viszont, hogy legtöbb esetben elég ha az ember felnyitja a kis kamrája ajtaját, hiszen nagy valószínűséggel a segítség ott áll bevetésre készen.

Az ókori világok gyógyítói: fokhagyma, vöröshagyma
Sokan nem tudják, de tény: e két hagymafajta gyógyító hatásainak a
történelem előtti időkre visszavezethető, gazdag szakirodalma van! Közel- és távol-keleti
tudósok, orvosok elemzik gyógyító hatásait, és említik számos betegség ellenszereként, de mint a szervezetre általánosságban is jótékony hatású szert.
Mind a fokhagyma, mind a vöröshagyma c
sökkenti a dugulást a hörgőkben, tisztítja az orrot, és
enyhíti a torokfájást. Érdekesség, hogy a középkorban
kéntartalma miatt még sátáni eredetűnek tartott növény gyógyító erejét részben pont eme "átkos" anyagnak köszönheti. A kén tisztítja a légzőrendszert, és hozzájárul a felesleges váladék kiürüléséhez.
A vörös és fokhagyma a megfázás (de egyéb betegségek esetén is) leginkább a nyers formában hatékony.
Felhasználási tippek hagymára:A vöröshagyma kipréselt levéhez a könnyebb fogyaszthatóság kedvéért adjunk narancslevet vagy grapefruitlevet. Merészebbek kipróbálhatják a hagymateát is.
Ha valaki végképp nem tudja elfogadni a vöröshagyma bármilyen formában való elfogyasztását, az
inhalálva is sok értékes anyagot juttathat szervezetébe, hiszen a hagyma
illóolaja is hatékonyan tisztítja a tüdőt és oldja a hörgők görcsét.
A fokhagymát
kenhetjük pirítósra. Ha valaki így sem tűri jellegzetes ízét, az
meg is sütheti a gerezdeket kevés olívaolajjal alufóliába csavarva, majd szétpasszírozva kenje a pirítósra.
Egyik legtutibb recept megfázásra: ha egy gerezd szétpasszírozott fokhagymát egy pohárnyi tejbe teszünk, majd feltesszük forrni, majd még melegen elfogyasztjuk!
A vöröshagymából készített tea szintén kitűnő gyógyír lehet. Két-három fej vöröshagymát héjastul mosson meg, majd vágja össze. Néhány perc főzés(kb 1 l vízben) után vegyük le. 2-3 kanál pirított (karamellizált) barnacukorral ízesítsük. Lehet hozzá adni mézet ízesítőül.
Folyadékpótlás mindenek előtt!
Megfázáskor is, mint számos betegségként igen fontos a megfelelő
folyadékpótlás. Meghulés esetén a hársfa-, csipkebogyó-, kakukkfű-, menta- vagy kamillavirágzatból készült teák fogyasztása a leginkább ajánlott. A
méz fokozza tea gyógyító hatását. A C-vitamint, ill. ciromlevet mindig a kissé lehult teába tedd, mert magas hofokon elbomlik.
Inhalálás
Erre a célra a régi időkben a
kamillavirágzatból készült főzetet alkalmazták a leggyakrabban. Egy nagyobb edényben tegyen vizet, főzze fel, majd dobjon bele két nagy marék kamillát. A fejet törülközővel lefedve és az edény fölé hajolva legalább 10 percig, de ameddig jól esik inhaláljunk.
A megfázásos panaszok enyhítése mellett
az arcbőrnek is jót tesz!
Terápiás fürdő-avagy a megérdemelt wellness
fürdővizébe cseppentsen pár csepp gyógyító illóolajat: borsmenta, eukaliptusz, citrom, erdei fenyő, kamilla, teafa, rozmaring kíválóan alkalmasak a célre. Győzodjön meg, hogy az olajok valódi kivonatai az említett növényeknek, nem csupán aromák!
Forró tyúkhúsleves
A forró húsleves
segít felszakítani a váladékot, enyhíti a torok gyulladtságát és egyben pótolja az elvesztett folyadékot is.
Legfontosabb hatóanyagai a zöldségből kifott vitaminok ásványi anyagok és a cisztein nevű aminósav. Ha a szokásos leveszöldség mellett
fokhagyma is kerül a levesbe, a kúra még hatékonyabb!
Citrusfélék
Sokak által ismert tény, hogy a rendszeres
C-vitamin-fogyasztás segít megelőzni a meghuléses betegségeket, enyhíti a megfázás tüneteit, és gyorsítja a betegség lefolyását. Így legjobban akkor járunk, foként téli időszakban, ha
még a betegség kialakulása előtt bevezetjük fogyasztását. A citrusfélék nemcsak C-vitaminnal vannak tele, hanem gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal is. A citrusfélék napi fogyasztásával akár teljesen elkerülhető a betegség kialakulása!
Gyömbér
Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a meghulés, a köhögés, a torokfájás ellenszereként. A növényből készített teát mézzel és citrommal tehetjük még ízletesebbé és hatékonyabbá.
Elkészítése:
Egy közepes darab friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk főni öt percen keresztül. Leszűrés után ízesítsük mézzel, citrommal.
Torma
A tormában lévő izothiocianát nevű vegyület segít a
légutak, hörgők, az arcüreg tisztulásában, csökkenti a gyulladást, könnyíti a légzést.
Fogyasszunk nyersen reszelt tormát a nagyobb hatékonyság eléréséért. A wasabi pedig, ami egy igen erős zöld tormafajta az ami talán a tormák között a leghatékonyabb.