A négy fő teafajta

A teacserje (camellia sinensis) leveleinek feldolgozása négy lépésben történik. A levél fonnyasztása után azok sodrása következik. Ezt követi az erjesztés(fermentáció) és végül a szárítás.

Erjesztett vagy oxidált?

Az erjesztés, vagy oxidáció mértékétől függoen a teák négy fajtáját különböztetjük meg
Fekete tea: teljesen erjesztett, nagy mértékű oxidáció

Zöld tea: nem fermentált, jelentéktelen mértékű oxidáció

Oolong tea: félig erjesztett, az erjesztéis folyamatot a közepén állították meg

Fehér tea: fiatal levelek, melyek enyhén oxidálódtak

Egyéb említésre érdemes teafajták

A puer tea még érdemes megemlíteni. Ez ugyanis a fekete tea egy közkedvelt, kétszeresen erjesztett változata. Ezt a teát gyakran több évtizedig tárolják míg elnyeri jellegzetes ízét.
A csung csa, vagyis féregtea pedig a kínaiak által igen kedvelt, de nálunk kevésbé ismert tea a teacserje magjaiból készül.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

Itt a tavasz, de a tavaszi fáradtság is!

Itt a tavasz! Már kibújtak az első virágok, a csiripelő madarak vígan ugrándoznak a fán, éled a természet, az utca megtelik színekkel, illatokkal. Mindez nagyon szép, de néha sajnos nem elég ahhoz, hogy a természet elemeihez hasonlóan mi is energikusabbak...

tovább

A tea elkészítésének "aranyszabályai"

A különféle teák elkészítésének eredeti módja a tealevelek leforrázása. A manapság elterjedt teafilterek használata...

tovább

A 6000 éves szent növény: az amaránt

Ez a gabonafajta méltán volt a 5-6000 évvel ezelőtti azték, inka, maya népek lelki, testi, szellemi erőt közvetítő szent eledele. Elterjedtsége, fénykorában vetekedett a búza európai ismertségével.

tovább