A négy fő teafajta

A teacserje (camellia sinensis) leveleinek feldolgozása négy lépésben történik. A levél fonnyasztása után azok sodrása következik. Ezt követi az erjesztés(fermentáció) és végül a szárítás.

Erjesztett vagy oxidált?

Az erjesztés, vagy oxidáció mértékétől függoen a teák négy fajtáját különböztetjük meg
Fekete tea: teljesen erjesztett, nagy mértékű oxidáció

Zöld tea: nem fermentált, jelentéktelen mértékű oxidáció

Oolong tea: félig erjesztett, az erjesztéis folyamatot a közepén állították meg

Fehér tea: fiatal levelek, melyek enyhén oxidálódtak

Egyéb említésre érdemes teafajták

A puer tea még érdemes megemlíteni. Ez ugyanis a fekete tea egy közkedvelt, kétszeresen erjesztett változata. Ezt a teát gyakran több évtizedig tárolják míg elnyeri jellegzetes ízét.
A csung csa, vagyis féregtea pedig a kínaiak által igen kedvelt, de nálunk kevésbé ismert tea a teacserje magjaiból készül.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

Az éjszakák bölcs gyógyítája: az alvás

Igen sok testi lelki probléma egyszerű, olcsó és osidok óta tudattalanul is alkalmazott gyógymódja az alvás.

tovább

Kamilla - a "Napisten virága"

A kamilla méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógyító erejű növényünkké az évszázadok folyamán...

tovább

Ókori világok orvosa - a hagyma

A manapság leginkább ételek ízesítésére használt hagyma mint az egyik leghatékonyabb gyógyító növény még mindig nem került...

tovább